Thursday, March 18, 2010

kenapa nak marah2..?



kenapa nak marah2..? klu kite tibe2 kne sound untuk benda yang kite xwat, maunye xbengang.. memang sia2 la orang 2 kne maki balik dengan kite kan..? jangan ingat orang 2 nampak macam nerd tapi kite boleh buli pulak.. tapi.. kan marah 2 xelok sebenarnye.. try tips2 kat bawah ni dulu sebelum nak marah ye..

  • Bila datang marah, banyakkan baca Ta'awwuz ( A'uzubillahi minas Syaitanirrajim ) sebab marah itu datangnya daripada syaitan.
  • Ambillah wuduk. InsyaAllah, kalau tak 100% pun atleast 20% rase bengang dapat diredakan.
  • Mandi. Banyak kajian mengatakan mandi boleh mengurangkan stress.
  • Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada Allah agar Allah selamatkan kita daripada sifat marah.
  • Kalau sedang berdiri, cepat-cepat duduk untuk mengelakkan tangan kita memukul orang atau mencapai barang untuk dibaling. Jarang orang marah dalam keadaan duduk kan? Kalau tak berkesan duduk, baring je terus..klu nak tido trus pun lagi bagus..
  • Bila datang rasa hendak marah, ingatlah kita ini hanyalah manusia yang hina.
  • Lari daripada melihat muka orang yang nak dimarahi.. klu tau orang 2 ade kat belakang.. xyah pandang2 belakang lgi..
  • Ingat, orang yang buat jahat akan di balas jahat juga. Tuhan kan Maha Adil. so sabar jela.. gpun kan sabar 2 separuh dearipada iman..
  • Ingat juga bila kita marah, muka kita ni akan 10 kali cepat nampak tua. nnti umur bru 23tahun da nampak macam 32tahun.. nak ker??
klu da sema cara2 kat atas ni xberjaya jugak, teruskan jela nak marah ke maki ke.. pas2 bru legakan..?

3 comments:

JMR said...

memang driver bus tu mmg patot kena maki ngn JMR semlam..hahahah

POSH76 said...

good tips i pun kekadang kapla angin gak especially time nak peyed...actually marah2 ni mmg tak elok nanti cepat tua...hehe

MiSs FaiRlaDy JiM said...

marah bagus untuk normal kan tekanan darah bagi sesapa yang mempunyai tekanan darah rendah...
(teori ni didatangkan dari klinik pakar haiwan)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...