Tuesday, July 13, 2010

ke Monumen Islam pulak..


masa i pegi KT ari 2, sempat melawat ke Taman Tamadun Islam.. 
kat sini ade lebih kurang 21 buah replika monumen Islam yang hebat n unik..

Kul Sharif Mosque, Russia.. masjid ni pernah dibiarkan musnah n dibina semula kemudian.. cantikkan masjid ni..

Great Mosque of Argadez, Niger.. bentuk masjid ni pelik n diperbuat daripada tanah yang dikeringkan..

Kalyan Minaret, Uzbekistan.. menara ni diperbuat daripada bata yang dibakar.. replika pun da tinggi, klu menara betul mesti lagi tinggi kan..?

Aleppo Citadel, Syria.. kota ini membuktikan kecanggihan teknologi dahulu..

 Al-Haram Mosque, Mecca, Saudi Arabia.. menempatkan tempat paling suci bagi umat Islam, Kaabah.. xdapat bayang betapa besarnye tempat ni..

Abu Nasr Parsa, Afganistan.. makam ni ade 2 tiang berpusing yang unik..

Mosque of Muhammed Ali, Egypt.. juga dikenali sebagai Masjid Alabaster.. i berdoa supaya dapat sampai tempat ni nanti..

Great Mosque of Samarra, Iraq.. terletak di bandar tertua di dunia..

Xian Mosque, China.. nampak macam kuil buddha tapi kedudukannya mengadap kiblat..

The Palace of Al-Hambra, Spain.. merupakan istana purba n juga kompleks kubu.. seriusly, rekabentuk tempat ni sangat cantik..

actually banyak lagi replika2 yang lain antaranya: National Mosque, M'sia; Kudus Minar, Indonesia; Pattani Central Mosque, Thailand; Sultan Omar Ali Saifudin Mosque, Brunei; Taj Mahal, India; Badshahi Mosque, Pakistan; Kubbah As-Sakhrah, Palestin; Sheikh Lutfallah Mosque, Iran; Nabawi Mosque, Madinah; Suleyman Mosque, Turkey; Great Mosque of Qairawan, Tunisia.. tengok replika2 ni, teringin nak melawat tempat yang betul2 nanti..

12 comments:

sI tEDI said...

i tgk model lekai dgn yg perempuan ni je posing. yg belakang tu x nampak sgt
ehe he he

POSH76 said...

cantek gambar....i tak pernah lagi pi sini...harus terjah ni bess2 hehe

ClickView said...
This comment has been removed by the author.
JMR said...

apsal model jantan tu nampak cam lembut jer...hahahah

♥♥♥zakiah♥♥♥ said...

nunu.. trg is best!!.. =)
kalau pegi masjid kristal,xmelawat monumen masjid mmg rugi besau la kan.. :D

dunspeak♥ said...

sonokkan g tempat tu ..cikbelog pon da penah sampai situ ;)

De'din said...

wah x pernah p lagi sana..
last p pon still x siap lagi..
bila lah nak p sana lagi..

Anne Boleyn said...

tak pernah g lg TTI tuh. teringin gak nak pergi. cantik2 kan monumen nye. hana nk tngk taj mahal jek. hehe teringin lah nk prgi taj mahal btol2.

p/s :sorry lambat balas kunjungan yerr.. tak bape sihat lah 2 hari ni. huhu

jom join ni :

http://hanalovenest.blogspot.com/2010/07/contest-miss-cinderella-sempena.html :)

theHusnaM said...

hye! saya pernah ke uzbekistan. Minaret tu memang sangat tingii..
btw, nice kan TTI..;)

Ooήey™ said...

ni taman yg ada masjid kristal tu kn?huhu kat ganu ke..if betul sya pernah berada di sana..bru pindah sana actualy.=P

Sir Marcello said...

nie yg dekat ngan masjid kristal ek? kalo ya..dulu wa jd director tuk projek kesana..rasanya time tue..taman nie masih tak bertamadun...hahaha..maksud wa..tak siap lagi...huhuhuh

Kaseh NazLieza said...

wah...bestnyer jln2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...