Thursday, October 6, 2011

Bandung: Jalan- jalan Cari Makan..

Melawat tempat orang ni mesti nak cuba jugak makanan dorangkan.. Menu pertama yang memang i nak try sangat, ayam penyet original Indon.. Beza ayam penyet kat Malaysia dengan kat Bandung ialah ayam dan sambal die.. Ayam kat sana betul-betul penyet sebab semua kecik-kecik.. Then sambal die pulak 3 kali lebih pedas kot.. The best, la.. ;)


Warung Nasi Ampera ni da jadi tempat feberet i and family since sepanjang kat sana memang sini lah tempat dinner kitorang.. Nama je warung tapi tempat ni da macam restoran sebab ruang die besar dan selesa.. Warung ni pun ade banyak branch so boleh cube branch-branch yang berlainan sepanjang kat sana..


Menu utama kat sini, masakan Sunda.. Banyak sangat pilihan makanan kat sini.. Most of masakan Sunda ni manis sikit.. Cuma sambal die agak pedas sikit.. Owh ye.. Warung ni jugak tempat feberet Agnes Monica jugak ye.. Sama taste la kite.. huhu..

Firstly ingatkan kuih ape la yang dorang hidang ni, rupenye nasi.. Air teh jasmin tu pulak FOC..

Jemput makan semua.. ;)

Cara hidangan nasi padang..

Kalau ke sana, jangan lupe jugak try nasi padang original Indon.. Nasi padang ni dorang akan hidang banyak-banyak atas meja.. Mana yang tak nak makan, ketepikan.. So better pilih meja kecik je untuk duduk.. Dorang takde la hidang banyak sangat.. Aritu pun terkejut jugak sebab dorang hidang lebih dari 20 jenis lauk.. Kalau ikutkan perut memang semua nak try.. ;p

Tapi kan.. Antara banyak-banyak makanan kat sana, yang memang i tak menyesal pun tak cube, yang kat bawah ni la.. 

Pak supir duk suruh papa cube belut ni.. I cakap boleh tapi papa kena makan kat meja sebelah.. Kalau tak, memang i tak boleh nak makan langsung nanti..

P/s: FYI, mee bandung dan sirap bandung memang tak kan jumpa kat Bandung ni.. Kalau es bandung tu ade la.. Lebih kurang macam ABC..

Will be continued.. ;)

4 comments:

hazman aka species1980 said...

Menarik la cara bungkus nasi tu....kat sana ade jual MEE BANDUNG or SIRAP BANDUNG tak....ekekekeke

POSH76 said...

mmg sorga makanan

tiefazatie said...

best kan ayam penyet nie..=)

Mama Gee said...

ewwwwwwwwwwww belutt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...