Monday, November 12, 2012

Pengalaman Trimester Pertama..

Alhamdulillah.. Pejam celik, da 4 bulan usia kandungan ni.. Da lepas trimester pertama ni, kurang sikit rasa risau tu.. Sebab latest check up pun, baby sihat dan semuanya okey.. Syukur sangat walaupun macam- macam pengalaman dan dugaan yang terpaksa tempoh sepanjang masa kehamilan ni.. Tapi pape pun tetap happy dan rasa gembira sebab dapat rasa semua pengalaman ni.. Meh nak share sikit pengalaman trimmester pertama I..

0 hingga 4 minggu
Actually, masa ni bulan puasa dan alhamdulillah dapat menjalani puasa yang 'hampir' penuh tahun ni.. Kenapa I cakap 'hampir'.? Sebabnye ade ter'miss' sehari sebab demam dan muntah- muntah.. Masa ni memang takde nak syak ape-ape lagi sebab ingatkan badan letih berpuasa or tersalah makan ker.. Dan sebelum tu pun Mr. Hubby ade demam panas jugak, kire berjangkit jugak la kot.. :)

Budak demam ade makna.. ;)

5 hingga 8 minggu
Time ni pulak minggu rayer.. Makan memang tak ingat dunia.. Almaklum la first time beraya kat kampung Mr. Hubby.. Jakun sikit dapat makan makanan orang pantai timur ni.. Mr.Hubby da start perasan masa ni sampai cakap tak percaya dengan cara I makan.. I pun tak sedar sebenarnye boleh makan banyak dan dua kali ganda kot..

Bla.. bla.. bla.. Cut the story.. :)

First time check pakai pregnancy kit tu, macam tak percaya kot positive.. So, test lagi.. 2 kali lagi accurate kan.. Hehe.. Hepi sangat- sangat.. Mr. Hubby pun sampai tersenyum la dalam tido sepanjang malam tu.. :) Tak tunggu lama- lama, esok jugak check up kat Pusrawi, Kota Damansara.. First time jumpa Dr. Zarina, garang kot Dr ni.. Sebab masa die nak scan perut kene marah sebab Dr cakap I keraskan perut.. Bukan keraskan actually, tapi gel tu sejuk kot kat perut ni.. Ngilu.. Hehe.. Tapi Alhamdulillah baby okkey.. 

Daddy to be.. InsyaAllah.. :)

9 hingga 12 minggu
Time ni boleh dikatakan minggu paling panjang sekali yang I rasa.. Hampir setiap ari makan, muntah.. Pening kepala.. Kalo kat opis, mengadap PC dan keje, muntah dan pening.. Tapi kalo kat umah tengok tv or main game iPad okkey jer.. Nampak sangat baby mengada tak suke I buat keje.. Haha.. Bagus.. Bijak betul baby I ni.. :) Owh ye.. Masa week 11 macam tu, darah naik.. 150/90.. Maybe masa ni tak berapa nak jaga makan sangat.. Risau kejap dan baru mengelabah nak jaga makan.. :( Hope lepas ni semuanya okkey dan baik- baik je.. Harap semua dapat doakan I dan baby sihat sampai masa deliver nanti yer.. Amin..

Poster baby yang selalu buat I tersenyum.. :)

7 comments:

mafuza said...

tapi pengalaman tu yang best kan? semoga selamat semuanya! :) good luck to US!

*SiRibenMerah said...

syukur alhamdulilah..
take care cayang~

Kesuma Angsana said...

moga dipermudahkan semuanyer ye

illy ariffin said...

Seronoknya pregnant :) Semoga dapat baby yang sihat!! AMin

ur mom said...

preg.takmo malas2 buat kerja..nanti baby pun jadi malas juga !!.. ;)

محمد رازيق said...

jaga kndungan baik2. moga dipermudahkan. selamat menjadi ibu. :)

sI tEDI said...

Wah.. mummy n daddy to be.
Wendu kat JMR n Cik Nunu. (Puan dah )
Jaga diri baik2.
Semoga selamat bersalin.
InsyaAllah.
Kem salam kat JMR.
=))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...