Monday, October 13, 2014

Updated: Checklist Barang Baby & Mommy ke Hospital..

Eh, eh.. Tajuk tu buat suspen je kan.. Since entry ni antara post yang readers search, ni Nunu nak update sikit checklist untuk barang baby dan mummy ke hospital ni.. Sebelum ni post pun based on yang google dari pengalaman blogger lain.. Kali ni update based on my experience pulak.. Hehe.. Boleh jugak buat guna untuk cheklist second baby nanti ke.. Insha Allah.. :)

Barang baby
Baju baby (2/3 helai lengan panjang)
Mittens n booties (2 set)
Topi (1 helai)
Towel (1 helai)
Towel muka (2 helai)
Selimut (1 helai)
Bedung (1 helai)
Napkin (2 helai)
Diapers (5 keping)
Barut (4 helai)
Set mandian bayi
Baby wipes
Lotion baby
Minyak yu yee/ minyak telon
Cotton wod

Actually kalau mommies bersalin kat hospital swasta, dorang akan pakaikan baju dan bedung hospital.. Mandian baby, diaper dll pun hospital da siapkan.. Selain tu mommies akan dapat gift barang- barang baby dari pihak hospital.. So baju baby nanti hanya akan guna masa nak bawak baby balik rumah.. Nak bawak sehelai pun da cukup.. :)

Barang mommy
Kad lawatan hospital
IC
Kain batik (3 helai)
T-shirt/ baju nursing (2 helai)
Stoking (2 pasang)
Towel (1 helai)
Sweater
Set mandian
Tisu
Selipar
Maternity pad (1 pack)
Panties (disposable lagi better)
Nursing bra
Nursing butter
Breast pad
Minuman/ makanan segera
Toiletries
Air zam zam/ selusuh
Thermos air panas
Laundry bag
Kamera (Untuk tangkap gambar baby banyak- banyak)

Hope checklist ni dapat la membantu mom to be semua.. Kalo nak anjer- anjer minta tolong hubby kemaskan pun boleh.. :) Kalo boleh packing la barang- barang ni awal sikit.. Seawal 36 minggu ke atas, da boleh start pack da.. Mana tau baby tak sabar nak keluar ke.. :)

2 comments:

Noriza MiracleVitamins said...

Checklist ni kena simpan untuk anak ke-3 nanti..hihi

Julia Johari said...

Nunu tq...ju suka entry menyenangkan mommy2...ju pun pernah buat list ni masa anak pertama...nanti anak kedua ada baru rujuk semula entry dlm nunu...x yah dah cari2 heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...