Friday, September 11, 2020

Updated: Checklist Barang Baby & Mommy ke Hospital..

Pejam celik, pejam celik tinggal sebulan je lagi baby DH nak kelaur. Nervous tu da start rasa dah. InshaAllah semua persiapan untuk baby DH dah siap. Tunggu baby keluar nanti kita boleh top up je lagi barang baby. Shopee dan Lazada kan ade. Hehe.. Since entry ni antara post yang readers search, ni Nunu nak update sikit checklist untuk barang baby dan mummy ke hospital ni.. Sebelum ni post pun based on yang google dari pengalaman blogger lain. Kali ni update based on my last two experience pulak. Hehe.. Gap 5 tahun, so Nunu sendiri pun lupa da barang-barang yang wajib ade ni. So jom kita refer kat list bawah ni.

BARANG BABY:
Baju baby (2/3 helai lengan panjang)
Mittens n booties (2 set)
Topi (1 helai)
Towel (1 helai)
Towel muka (2 helai)
Selimut (1 helai)
Bedung (1 helai)
Napkin (2 helai)
Diapers (5 keping)
Barut (4 helai)
Set mandian bayi
Baby wipes
Lotion baby
Minyak yu yee/ minyak telon
Cotton wod

Actually kalau mommies bersalin kat hospital swasta, dorang akan pakaikan baju dan bedung hospital.. Mandian baby, diaper dll pun hospital da siapkan.. Selain tu mommies akan dapat gift barang- barang baby dari pihak hospital. So baju baby nanti hanya akan guna masa nak bawak baby balik rumah. Nak bawak sehelai pun da cukup.. :)

BARANG MUMMY:
Kad lawatan hospital/ Buku pink
Kad pengenalan
Kain batik (3 helai)
T-shirt/ baju nursing (2 helai)
Stoking (2 pasang)
Towel (1 helai)
Sweater
Set mandian
Tisu
Selipar
Maternity pad (1 pack)
Panties (disposable lagi better)
Nursing bra
Nursing butter
Breast pad
Minuman/ makanan kering
Toiletries
Air zam zam/ selusuh
Laundry bag

Hope checklist ni dapat la membantu mommy to be semua. Dah ade list senang kalau nak minta tolong hubby kemaskan.. :) Kalau boleh packing la barang- barang ni awal sikit. Seawal 36 minggu ke atas, da boleh start pack da. Mana tau baby tak sabar nak keluar ke kan.. :)


1 comment:

Ombak Bergigi said...

congratss dan selamat berpantang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...